Kapers op de kust: de takluis
In het voorjaar komen de eitjes van de takluis uit in de leylandii haag. Een behandeling in het voorjaar voorkomt een hoge populatie, en dus het afsterven van je leylandii haag.
In het voorjaar komen de eitjes van de takluis uit in de leylandii haag. Een behandeling in het voorjaar voorkomt een hoge populatie, en dus het afsterven van je leylandii haag.
Vorstgevoelige planten, zoals de buddleja (vlinderstruik), worden beter ná de winter gesnoeid. Een strenge winter kan er namelijk voor zorgen dat de snoeiwonden vervriezen, waardoor de plant geheel of gedeeltelijk kan afsterven.
Er zijn drie redenen om de circulatiepomp in je zwemvijver constant te laten draaien:
Siergrassen die niet vóór de winter gesnoeid zijn, kan je nog in het voorjaar een snoeibeurt geven. Zo groeien de nieuwe grashalmen niet tussen de oude door. Grijp je kans voor het te laat is!
Aangezien er geen bladeren meer aan de takken van de bomen hangen, kan je gemakkelijk brandhout verzagen en stapelen. Een knusse avond voor de haard gegarandeerd!
In de winter strooi je best kalk op je gazon om zo de zuurtegraad naar beneden te halen. De kalk zorgt er immers voor dat je minder mos in je gras gaat zien verschijnen. Vergeet zeker ook geen kalk te strooien over je buxus en lavendel! Enkel de rododendron mag je achterwege laten; dat is een zuurminnende plant.
In het najaar kan je je bloembollen al aan de grond toevertrouwen. Zo zullen je tulpen, narcissen en krokussen in het voorjaar in volle bloei staan!
Heel wat bomen (notelaar, berk, esdoorn …) worden beter in het najaar dan in het voorjaar gesnoeid. Waarom? Anders gaan ze sterk ‘bloeden’! Een groot verlies aan sap (via de snoeiwonden) kan ervoor zorgen dat de boom erg verzwakt, en zelfs kan afsterven.
In het voorjaar bemest iedereen zijn gazon; in het najaar wordt dit gemakkelijk vergeten! Als je gazon sterk en donkergroen de winter doorkomt, dan krijgt onkruid en mos niet de bovenhand.
Het zijn takluizen die je leylandii haag aantasten! Zorg voor een correcte behandeling in september die de moederdieren uitroeit, waardoor er geen ei-afleg is vóór de winter. Zo voorkom je nieuwe takluizen in de lente!